تاثیرات ویروس کرونا بر گردشگری
همه شما امروزه با اخبار کرونا ویروس درگیر هستید و همه شما می دانید که این ویروس چطور عمل می کند و چگونه در تمام دنیا اپیدمی شده است. مطمئنا اخبار مربوط به تاثیر ویروس کرونا بر صنعت گردشگری و توریسم را هم تا حدی شنیده اید و می دانید که مرز کشورها بسته شده است و پروازهای بین المللی کنسل شدن است. این مساله جهان را درگیر کرده است و پیامدهای کشنده بسیار منفی از نظر اقتصادی برای کشورهای مختلف دنیا داشته است. در این میان، اخباری که باعث نگرانی بیشتر دولت ها شده است، این است که تاثیر ویروس کرونا بر صنعت گردشگری تا سال ۲۰۲۱ ادامه خواهد داشت و به این زودی ها قرار نیست که همه چیز به روال عادی و استاندارد خودش برگردد.
در این میان آژانس های مسافرتی و هتلداران بیشترین ضرر و آسیب را از نظر تاثیر کرونا ویروس بر صنعت گردشگری دیده اند و حداقل برای چند ماه یا حتی یک سال ، باید این ضرر را متحمل شوند. در حقیقت کارشناسان معتقدند که این تاثیر تا سال ۲۰۲۱ ادامه پیدا خواهد کرد. چراکه هر روز تعداد پروازهای کنسل شده، نه تنها در چین بلکه در کل قاره آسیا، بیشتر و بیشتر می شود و بسیاری از مردم دنیا با این دردسر مواجه شده اند که اگر همین حالا نیاز به سفر به یک کشور دیگر پیدا کنند، چه کار باید کنند و چگونه باید از یک سفر مهم و ضروری خود صرف نظر کنند.
قرنطینه ی مردم شهر های آلوده به این ویروس و کنترل رفت آمد شهروندان این شهرها به شهرهای یکی دیگر از راهکار هایی است که سازمان جهانی بهداشت توصیه کرده است و این اقدام برای کانون اصلی ویروس یعنی کشور چین به شدت موثر بوده است.
بنا به اظهارات مقام ها و مسئولان شهرها تقریبا همه استان ها اعلام کرده اند که حاضر به پذیرش مسافران نوروزی نخواهند بود هر چند که راهکاری برای مقابله جدی با سفر ارائه نشده است.
از مناطق شمالی کشور، استان مازندران اولین استانی بود که از اواسط اسفند۹۸ به صورت رسمی اعلام کرد ورودی های شهر را به روی مسافران خواهد بست. علی الخصوص که پس از اعلام تعطیلی مدارس تا آخر سال، موج مسافرانی که به شمال روانه شدند اوج گرفت که باعث شد استان مازندران برای جلوگیری از ورود مسافران از نیروی انتظامی و پلیس برای اجرای این حکم کمک بگیرد.
به غیر از مازندران استان های گیلان، خراسان رضوی، چهارمحال بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد، اصفهان، شیراز، کرمانشاه، یزد، ایلام، اردبیل و هرمزگان نیز اعلام کرده اند که از ورود افراد غیر بومی و خودرو ها با پلاک دیگر شهر ها جلوگیر می کنند و حاضر به پذیرش هیچ مسافری نمی باشند.
هرچند ممنوعیت سفر داخلی سراسری نمی باشد و در همه ی شهرها این محدودیت به درستی اعمال نمی شود ولی تقریبا همه ی مسئولان استان ها اعلام کرده اند که در ایام نوروز هتل ها و مسافرخانه ها تعطیل می باشد و خانه های شخصی نیز به مسافران اجاره داده نمی شود.
در پی تصمیم شواری عالی سلامت جزیره ی کیش و نامه مدیر عامل منطقه آزاد کیش به وزارت راه و شهر سازی برای اعمال محدودیت سفر به جزیره کیش موافقت کرد و دستور منع فروش تور و بلیط هواپیما برای کیش را صادر نمود که نتیجتا تور کیش هم کنسل شد..
شهر مقدس مشهد که یکی از شهرهای زیارتی اصلی کشورمان به حساب میاید و دائما در طول سال میزبان مسافرین خود است و جزء مقاصد گردشگری شلوغ کشورمان است،برای جلوگیری از گسترش ویروس در شهر مشهد تعداد پرواز های آن کم شده و دستور منع فروش تور مشهد و بلیط هواپیما برای مشهد مقدس صادر شده است.
شرایط فوق در ایران باعت متوقف شدن حرکت قطارها در کشور و لغو پرواز های داخلی و خارجی بسیاری شد و لغو شدن سفرها سردرگمی های زیادی را برای مسافرین و دست اندرکاران صنعت گردشگری ایران بوجود آورده است و آنها را در شرایط بغرنج قرار داده است. مهمترین بخش آن مربوط به استرداد هزینه بلیط هواپیما و قطار برای رزرو تورها و هتل است. که در همین راستا کلیه ایرلاین ها و شرکت های ریلی بنا به شرایط اایجاد شده و طبق قوانین و بخشنامه ها میبایست مسافرین بدون جریمه سفرهای خود را کنسل کنند.
با این وجود در حال حاضر بازار گردشگری ایران به کما رفته است چون از طرفی گردشگرانی که قصد سفر داخلی را داشتهاند سفرهای خود را لغو کردند و ازسوی دیگر مسافران خارجی که قصد سفر به ایران را داشتند نیز سفرهای خود را به حالت تعلیق در آوردند. به همین دلیل فعالان حوزه و بازار گردشگری با سکته سفرهای ورودی به کشور و سفرهای داخلی مواجه هستند. این اتفاق بعد از افزایش قیمت بنزین و ماجرای سقوط هواپیما اتفاق افتاده و با این وضعیت صاحبان آژانسهای مسافرتی سفرهای نوروز ۹۹ را در حجم بسیار پایین (نزدیک به صفر) ارزیابی میکنند
این روزها بازار گردشگری ایران در یک وضعیت فوقالعاده به سر میبرد و با شیوع ویروس مهلک کرونا، بسیاری از فعالان این حوزه با مشکلات مختلفی مواجه شدهاند، به حدی که اغلب دفاتر مسافرتی از کاهش میزان فروش بلیتها و تعطیلی تورهای مسافرتی معترض هستند. در این بین برخی از کشورها از جمله ترکیه به بستن مرزهای خود اقدام کرده اند و از ورود گردشگران ایرانی به کشور خود ممانعت میکنند. همین امر همچنین باعث شده بسیاری از تورهای مسافرتی داخلی برای گردشگران ایرانی حتی در ایام تعطیلات نوروز لغو شود. به گزارش «دنیایاقتصاد» بیش از ۵۰ نفر از فعالان بازار گردشگری در جلسهای حاضر شدند تا راهکاری برای این مشکلات پیدا کنند. آنها از کنسلی بیش از اندازه سفرها به علت لغو پروازها متضرر شدهاند و در حال حاضر نیز باید پول مسافران را به آنها بازگردانند. از طرفی به علت اینکه در کشورهای خارجی برای همین مسافران اقامتگاههایی را رزرو کردهاند با این اتفاق از نظر اقتصادی به شدت متضرر خواهند شد، چون قوانین کنسلی اجازه لغو بدون جریمه عرف را نمی دهد.
از سوی دیگر فعالان عرصه گردشگری عنوان کردند که ایام عید یکی از مهمترین زمانها (فصل پیک) برای کسبوکارشان محسوب میشود زیرا به دلیل تعطیلات بیشترین سفرها توسط گردشگران داخلی صورت میگیرد و میزان قابل توجهی از درآمد سالانهشان در همین ۱۵ روز کسب میشود و اگر شیوع این ویروس برای بعد از تعطیلات عید همچنان ادامه داشته باشد احتمالا برخی از فعالان این حوزه ورشکست خواهند شد. در حال حاضر اغلب سفرهای داخلی لغو شده است؛ بهطوریکه براساس آمار یکی از مدیران دفاتر مسافرتی تورهای مشهد به علت ترس از ابتلا و گسترش کرونا کنسل و موجب شده تا همه هتلهای این شهر بدون مسافر باشند همچنین در شهر قم نیز در حال حاضر حتی یک مسافر در هتلها اقامت ندارد.به گزارش «دنیایاقتصاد» در جلسهای که در شورایعالی هوایی کشور که بهمنظور بررسی بحران کرونا و وضعیت گردشگری کشور تشکیل شده بود تصویب شد که تمامی هواپیماهای ورودی و خروجی پس از پیاده کردن مسافران کاملا ضدعفونی شوند و تمامی مسافران و گردشگرانی که قصد خروج از کشور را دارند، باید پیش از سفر کارت سلامت دریافت کنند که برای صدور کارت سلامت به گردشگران قرار است در تمامی فرودگاهها یک اتاق برای معاینه و یکی برای قرنطینه تعبیه شود.
.
برای خرید بلیت سفر روال این است که پول مسافر مستقیم به شرکتهای مسافربری مثل راهآهن و شرکتهای هواپیمایی انتقال مییابد و درصورت انصراف، آژانسهای مسافرتی موظف به بازگرداندن پول (بخشی یا تمام آن) به مسافر هستند.
مشکل اینجاست که آژانسهای مسافرتی با تاخیر پول خود را شرکتهای مسافربری پس میگیرند، همچنین چارترکننده های پرواز و هتل ها و یا شرکت های گارانتی کننده هتل برای استرداد پول کماکان قول تاریخ های طولانی تری را میدهند.